Hallmöbel III

När kabinettet var klart kunde jag börja ägna mig åt sitsen. Jag hade sparat en del av 2 tums plankad oklyvd så jag hade en 32cm bred bit att börja med men den räckte inte riktigt till så jag limmade på ett par bitar i kanternaDSCF9232DSCF9197
Fördjupningen i stolen ritade jag ut i framkant för att ha något att utgå ifrån även om det blir en väldigt organisk form som är svår att mäta sig till.DSCF9253

Stora bulken av materialet tog jag bort med vinkelslip med ett Arbortech turboplane som var väldigt effektiv men man får vara försiktig så man inte gräver för djupt. Funkade bra att låsa överkroppen och vagga på benen istället för att göra det stabiltDSCF9213

För att jämna ut ytan kunde jag i viss mån använde en rundad spånhyvel men skulle väl egentligen behöva en rundad hyvel av något slagDSCF9258
I brist på vettiga skärverktyg fick jag nöta bort det som var kvar med en Rotexslip med grövre sandpapper. Funkar okej men ska jag göra mer stolar köper jag nog en travisher (ingen aning vad det heter på svenska).DSCF9259DSCF9260

När den inre fördjupningen var klar kunde jag såga ut formen på bandsåg och finjusterade med rasp och spånhyvelDSCF9264

Undersidan skulle också rundas av och jag sågade bort det mesta på bandsågenDSCF9269

och hyvlade sen till formenDSCF9272
F
ör att göra stolen jämntjock använde jag passare med penna på och utgick från ovansidan, jag gjorde också ett par streck till som mall för avfasningenDSCF9267

Avfasningen gjorde jag med spånhyvel och la ganska mycket tid på att göra formen perfektDSCF9273 DSCF9274

När formen var klar slipade jag av kanterna lätt med fint sandpapperDSCF9276

Benet

Benet är runt och avsmalnade och jag utgick från 2×2 tum som jag grovt sågade till med hjälp av en mall jag byggt tidigareDSCF9285

Jag hyvlade sen ner till linjerna DSCF9282och vände sen 45 grader och tog ner hörnenDSCF9293

Sen monterade jag benet på svarven för sista rundningen. Jag gillar att göra det mesta med hyvel för jag tycker det är svårt att göra en svarvning helt rak. Helst hade jag bara kört hyvel men det var lite vresigt virke som spjälkade ur lätt.DSCF9299
När pallen var färdig och skulle monteras så märkte vi att den inte riktigt funkade estetiskt. Möbeln blev lite för ansträngd – är det en hylla eller en stol? Jag valde att inte skruva fast sitsen utan det får vänta lite. Kanske att jag gör något mer fyrkantigt som matchar kabinettet bättre eller så kanske jag gör en fällbar sits. Jag ska suga lite på det.

Så här blev kabinettet/hyllan/möbeln eller vad man ska kalla det i alla fall. Den tar inte så mycket plats varken fysiskt eller visuellt men har kanske lite elegans i alla fall. Jag behandlade med vitpigmenterad olja för att hålla möbeln så trären som möjligt. Såpa hade varit snyggare men det orkade jag inte.DSCF9240 DSCF9250 DSCF9246 DSCF9243

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

4 reaktioner på ”Hallmöbel III”

  1. Jag använder Cinema 4D vilket egentligen är alldeles för avancerat för möbelskisser – och jag kan det inte så bra heller. Håller nu på att fundera om jag ska försöka lära mig Sketchup istället som jag tror gör skissarbetet snabbare om än inte lika fint. Har man ett program som kan för svåra saker så gör man det också för svårt. Bäst är ju att skissa på papper så mycket som möjligt för det gör det enklare att rata dåliga idéer.
   Tack för komplimangerna!

 1. Sketchup har ju blivit nån slags standard för fin/hobby snickare, finns ju drösvis med tutorials och projekt på alla forum.
  Det är ju relativt lätt att lära sig och om jag förstår rätt kan man nu även rendera med andra program o få lite bättre resultat.
  Men jag misstänker att du som ljussättare kanske inte riktigt tycker bilderna blir så himla kul.
  Själv använder jag vectorworks, då jag tycker man har bättre
  kontroll på mått o former än i sketchup, renderingsmotorn är helt ok, men jag har aldrig lyckats få så fin träkänsla som du fått i cinema.

 2. Hej Rolf!

  Kul att se att du uppdaterar hemsidan igen! Jag har snickrat ihop ett skrivbord i björk och nu sitter jag o funderar på vilken finish jag ska välja. Jag vill behålla den ljusa färgen i björken och även ha en hyfsat tålig yta. Har du några tips? Gärna detaljer på exakt vilken produkt som skulle funka.

  På lokala Colorama-butiken tyckte man att jag skulle köra med ZAR oljebets med vitfärg och sedan ZAR Oljelack. Men betsen kändes lite väl vit och kanske en hårdvaxolja funkar bättre?

  Tack för en grym hemsida!

Kommentera