Hallmöbel II

Nästa steg var att göra sidostyckena eller luckorna kanske man kan kalla det. Det är totalt 14 stycken så alla steg fick systematiseras. De är 12mm tjocka och jag fräste ett 6mm spår för botten och satte två dominos på varje sidaDSCF9322
Samma spår och dominohål frästes in i sidostyckenaDSCF9327

Alla sidostycken ska ha en rundel ovantill och jag började med att grovsåga ut formen med sticksåg. Här hade bandsågen varit enklare men jag hade fel blad installerat och det här funkade. Höll mig ett par mm från linjen.

DSCF9326

Sen gjorde jag en mall med den rätta formen som jag satte sidostaket och lite dubbelhäftande tejp på och så kunde jag använda en kopiestål i överhandsfräsen för att göra alla likadana.DSCF9330

Sen var det dags att runda av överkanten och jag började med att fräsa en mindre avrundning med fräsen som etablerade var rundningen skulle börja och sen sluttade jag av den avrundningen med rasp och sandpapper för att få till formen jag ville ha.DSCF9334 DSCF9333

Alla delar till kabinettet var klara nu så jag sandade till 150 korn och behandlade med lövträlut. Lut ger fiberresning så jag valde att göra det innan möbeln var monterad för att underlätta slipning. Jag handslipade lätt med 220 korn för att göra ytan jämn igen när luten hade torkat.DSCF9338

Nästa steg blev ihoplimning och jag började med att sätta dominos i de vertikala skivorna så det skulle vara klart men var noga så att inget lim flödade över.DSCF9344

Sen kunde resten limmas fast och jag använde Titebond 3 som ger lite längre öppentid eftersom det var så många delar som skulle sammanfogas.DSCF9347

Sen var det bara det att ha tillräckligt många tvingar…DSCF9349

 

 

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera