Hallmöbel I

Det har varit rätt tyst här rätt länge, jag har byggt en massa grejer men har bara inte orkat fota och hålla på. Nu har jag i alla fall skärpt mig lite och lyckats dokumentera en hallmöbel eller vad man ska kalla det.
Vi har en väldigt trång hall med en liten garderob med jackor, skor, vantar och mössor. Tanken var att om vi byggde en annan förvaring för mössor och vantar kunde vi får mer plats i den lilla garderoben. Det finns ett litet utrymme mellan två dörrar (27cm mellan karmarna) som jag tänkte utnyttja och helst också få till en liten pall så man kan sitta och ta på skor.hallstolDet här är vad jag kom fram till. En rätt hård avlång rektangel med en mjukare pall och rundade fack som är öppna på båda sidor. Möbeln behövde ta så lite plats som möjligt och inte heller så mycket fokus så jag renodlade designen så mycket jag kunde.

Materialet blev ask och jag åkte ut till Testrum som ligger vid Arlanda. De hade 2 tums ask som var 320mm bred som de hjälpte till att såga ner till 1 tum direkt, det var lite för mycket för min bandsåg. Det var första gången jag handlade av dem men de var väldigt hjälpsamma så dit kommer jag tillbaka. De säljer till privatpersoner också och har både ugnstorkat och lufttorkat trä och det känns som ett bra ställe om man behöver specialgrejer.IMG_1042320mm brett är också lite för mycket för min planhyvel så jag hade antingen möjligheten att handhyvla allt eller att dela upp den, dimensionera och sen limma ihop igen – jag valde det senare. Först grovhyvlade jag ena sidan för att få en stabil sida att lägga på bordssågen.DSCF9213-2

Därefter planhyvlade jag en kant och sågade itu stycket på bordssågen. Snittet ligger på sidan där jag har lite rakare linjer i brädan och där det blir lättare att dölja fogen. Hade jag haft en väl intrimmad bandsåg hade det varit bättre för man vill ta bort så lite material som möjligt.DSCF9216De mer lätthanterliga bitarna kunde sen rikt och planhyvlas ner till 12mm tjocklek och sen limmade jag ihop dem igen med några dominos för att få brädorna att linjera bättre.DSCF9227DSCF9196 DSCF9191

 

Fogen blev osynlig när allt var sandat och klart.

Fogen mellan stående och liggande ram i överkant av möbeln blir precis i ögonhöjd så där tyckte jag att det var värt att sinka, den undre fogen under pallen syns mindre bra så där blir det bara dominos. Jag måttade ut sinkorna med en passare för att få det symmetrisktDSCF9239

och ritade sen ut DSCF9244

Brädorna är 150 cm långa så det är lite krångligt att såga på kortsidan, jag spände fast i framtången och ställde mig sen på en pall för att få vettig arbetshöjd och det funkade okej. jag sågade bort det mesta av spillmaterialet med kontursåg vilket går mycket snabbare än att bara köra med stämjärn.DSCF9249

Längden på brädan ställde också till det när jag skulle rita ut på det kortare arbetsstycket men det funkade med en lite svajig lösning.DSCF9301DSCF9302

Fogen gick ihop bra men jag märkte att jag var van att såga för mjukare träslag, ask är så hårt att man måste hamna väldigt rätt med snittet annars blir fogen för tajt eller lös. Jag hamnade dock lite för tajt och kunde trimma till sen med stämjärn och fintandad rasp.
DSCF9306

När jag väl satt ihop allt så kändes hyllan lite för djup så jag valde att ta bort en centimeter. Det var rätt enkelt gjort med att göra en ny baslinje med en vinkelhake och sen såga vidare i samma snitt. Man fick trycka sågen tajt mot trät med fingrarna. Sågens skränkning gör att snittet sluttar lite utåt med det tog jag bort med stämjärn sen.DSCF9309 DSCF9307

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera