Hur man räddar en stol II

Sits och ryggstöd är någorlunda klara så det är dags att börja på benen. Planen var att benen skulle stå i 45 graders vinkel mot sitsen och sitta ihop i ett kryss och om det gick bra, utan stödslåar under. Jag hade ingen färdig ide om formen men jag gjorde ett par dummiebitar på bakbenen som är böjda för att få rätt vinkel på ryggstödet och ritade ut vinklar och allt på fullstort papper. Jag gjorde faktiskt ett försök först att basa (ångböja) bakbenen men det gick åt skogen för att virket var ungstorkat. Jag ska försöka få tag på färsk eller lufttorkat virke någonstans så om någon har tillgång till ask och ek så är jag intresserad.

Istället fick jag ty mig till lameller och sågade ut ett gäng som var ca 5mm tjocka och limmade ihop på en mall byggd av plywood.DSCF2448

Mallen är täckt med blåtejp där benet ligger så att det inte ska limmas fast i plywooden.DSCF2464När allt är böjt och vinklat så börjar det bli lite krångligare att ta ut mått så allt utgick från fullskaleritningen jag hade. Sitsen lutar 2 grader uppåt från lod och det blir svårt att ta höjdmått när benen är vinklade så tapphålens positioner fick komma från ritningen.DSCF2533

Jag rikthyvlade sidorna på benen så att de var vinkelräta och markerade sedan ut tapphålen som är 1/2 tum breda och knappt 3 cm höga.DSCF2546För att kunna slå ut tapphålet trots böjen la jag en planka under för att få upp benet.DSCF2563

Jag ser till att stämjärnet vilar mot fingret istället för tappväggen när jag rensar ut materialet så att tappväggen inte skadas.DSCF2568Tapparna på krysset sågade jag ut på vanligt vis men eftersom  benet är i vinkel mot benslån så fick tappen och dess skuldra också ha en vinkel.DSCF2591

När jag sågar ut en tapp börjar jag på den bortre ändan och sågar sen ett grunt spår mot migDSCF2609

sen sågar jag ner längs ena sidan för att till slut ta det sista. På så sätt behöver man bara följa en linje åt gången och sågsnitten blir mer exakta. Är det en stor tapp kan man vända på trästycket och såga ner längst andra sidan också innan man tar det som är kvar i mitten.DSCF2614Här är fogen ihopsatt men det är faktiskt inte jag som sågat snett utan det finns en liten böj i benet även där benslån sitter så jag fick göra en lite böjd skuldra med hjälp av stämjärn.DSCF2622DSCF2625

Sen blev det ännu lite mer komplicerat. De två benslåna möter varandra i mitten i en halvt i halvt fog men eftersom de båda också lutar uppåt 2 grader så funkar det inte att  de möts rakt om benen ska vara i lod. utan det ska vara en liten vinkel i båda dimensionerna.Skärmavbild 2014-08-07 kl. 00.16.45Jag satte en smygvinkel till 88 grader och kunde med den och en vinkelhade rita ut snitten. Vinkeln andra ledden fick jag ut genom att rita ut den på kortsidan och mäta djupskillnaden för båda sidor.DSCF3129 DSCF3135Det ser hemskt ut men allt underlättades av en ny leksak från Bad Axe Toolworks, en 14″ sash saw som sågar så sjukt bra. Jag har ju ett par Wenzloff and Sons sågar sen innan men det här är i en annan liga. Jag hade tänkt använda den som en kapsåg för lite större stycken men balansen och snittet är så bra så att jag tycks använda den till allt som behöver kapas nu.  Jag köpte även en sinksåg och två stycken omfilade 26″ handsågar av Mark som också är i topp.DSCF3141

 

Så här trevlig ser min sågsamling ut nu.DSCF3098 DSCF3103

Fogens position och längden på benslån fick jag från en till ritning på papper som är uppifrån. DSCF2585

Efter att sågat ur väggarna och ett snitt i mitten så  knackade jag ut materialet med ett stämjärn.DSCF3147 DSCF3154Så här ser det ut när krysset och bakbenen är på plats. I efterhand undrar jag om jag verkligen behövt göra fogen i vinkel, kanske hade det inte gjort så stor skillnad om benen hade vinklats lite men det var väl en bra övning om inte annat.DSCF3160

Frambenens vinkel och längd hade jag väl kunnat ta ut från ritningen men nu var det lika enkelt att göra det direkt från stolen med hjälp av en bit plywood som stöd.DSCF3220

Jag ville ju som sagt inte ha några extra undre benslåar så frambenens fog fick göras med lite finess. Jag tänkte en tapp med styrnacke  för att få så stabil fog som möjligt i båda ledder.
Den här gången borrade jag ut bulken och fintrimmade sen med stämjärnDSCF3238

Värt att notera är att väggarna uppe och nere på tapphålet inte är lodräta utan har samma vinkel som benet har mot benslån. Det är väl runt 3-4 grader eller så men jag tog ut det med en smygvinkel. Botten på tapphålet ska då vara i lod med de sneda väggarna, eller så gör man själva tappen lite sned vilket är betydligt enklare.DSCF3246

Tappen sågades ut på vanligt vis och fintrimmades sen in med en grundhyvelDSCF3250 DSCF3252

Jag var väldigt noggrann när jag passade in allt för att fogen skulle bli så tajt det bara gick.DSCF3263

Så här ser det ut när det är ihopsatt men inget är ihoplimmat ännu eftersom det är lite formande kvar att göra men det tänkte jag spara till nästa gång.DSCF3266

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera