Hur man räddar en stol

Jag har jobbat på en stol nu där jag valt ett lite annat arbetssätt, istället för att ha en färdig ritning på allt så har varje del fått växa fram med prototyper och skisser. Från början hade jag en idé på en lite större ryggplatta och en sits med rundad baksida som jag utgick från. Benen var jag inte riktigt klar med men det fick ge sig eftersom. Ryggplattan ritade jag upp i datorn och printade sen ut en mall som jag kunde föra över till tunn plywoodDSCF7249

Sitsen ritade jag också ut på plywood men använde en variant av kurvmall som funkade riktigt bra, även om tänderna på sågbladet gjorde arbetet lite obekvämt. Plywoodmallarna sågade jag sen ut och kunde finjustera och utvärdera formen lite mer på riktigt. DSCF7253Båda delarna skulle ju också ha en böj och för ryggplattan ritade jag ut på samma sätt fast nu gjorde jag det direkt på böjformen som är gjord i byggplywood med träbitar  i mellan.DSCF7315Formen kunde jag sen såga ut på bandsågen och nu är jag tacksam för min nya Hammerbandsåg som har lite större kapacitet än den gamla jag hade som gick sönder i vintras.DSCF7318Jag tänkte prova att ha en tvådelad böjform så jag formade till som jämnade ut båda delarna och satte guidepinnar på dem så att de inte skulle glida i sidled när jag tvingade ihop allting.DSCF7324

Ryggskivan sågade jag ut till lameller ur en tvåtums ekplanka som var 260mm bred. Jag sågade ut dem till ca 8mm och planhyvlade sen ner dem till ca 4mm men höll reda på ordningen på lamellerna så att de skulle matcha ihop snyggt.DSCF7277Limmet spred jag ut med en vanlig pensel och jag använde Titebond III som har lite längre öppentid än vitlim. Titebond är tyvärr väldigt dyrt så jag antar att polyuretanlim skulle kunna vara ett alternativ, trist att ruinera sig på lim.DSCF7325DSCF7330

Resultatet blev okej men inte perfekt, jag fick en glipa på ett väl synligt ställe och det var svårt att få jämnt tryck överallt. Det är nog mallens fel, dels ska det inte vara de glipor som blev av att jag snålade med plywood och dels funkar det inte med tvådelad form. Kanske om man snarare sektionerade upp ena delen av formen i mindre bitar så att de kunde röra sig oberoende av varandra? Skulle gissa att det bästa vore att göra en bra konvex form och dela upp den konkava delen i ribbor men då får man forma baksidan av formen också så att tvingarna får bra fäste. Den glipa jag fick kan jag nog fylla med träspackel så det är inte så farligt.

Jag förde sen över plywoodmallen på papper igen och satte den på den böjda ryggplattan och sågade sen ut allt på bandsågen.DSCF7340Sen var det bara lite fintrimmande med rasp och spånhyvel. Här kunde jag använda böjmallen för att lyckas tvinga fast ryggplattan i bänken.DSCF7345Sen var det dags för sitsen som också skulle ha en böj och jag utgick från en tvåtums blanka som riktades på en sida och sen sågades på mitten. De två bitarna planades sen ner till rätt tjocklekDSCF7258Eftersom jag skulle böja lite på sitsen så ville jag få fogen stark så jag satte rätt många dominos i fogen. De hjälper ju också till att styckena inte glider snett så att man måste hyvla bort en massa sen.DSCF7297

På ena sidan är dominohålen frästa med den tajta inställningen och på den andra sidan med den bredare inställningen. På så sätt får man inte problem med att få ihop skivorna.DSCF7305Sen byggde jag en böjform av plywood och masonit. Böjen skulle inte bli så stor så jag gjorde inte formen så komplicerad.DSCF2348Sen fick sitsen ligga i ångbox ca en timme med tvingar som jag drog åt lite eftersom. På bilden är det inget lock men det hade jag förstås.DSCF2353Tyvärr var jag nog lite för snabb med att böja trät, jag fick sprickor längs hela undersidan av sitsen, jag tänkte att det var så pass svag böj så att man inte behövde vara så noga men tji fick jag.DSCF2363Sprickorna var dock inte så illa så att jag behövde slänga hela sitsen och börja om, istället fyllde jag igen med epoxy och slipade sen ner det. Tittar man noga kan man se att det är lite mörkare streck här och var men det är ändå undersidan av stolen så det får duga.DSCF2375

Här har jag sprutat lite vatten på för att se hur det ser ut med ytbehandling på.DSCF2474Eftersom det här tycks vara de många misstagens projekt så dök förstås en till överraskning upp när jag sågade till formen på stolen. En liten domino på baksidan.DSCF2492Jag trodde jag hade mätt ut så att det här inte skulle kunna ske men tydligen inte. Problemet var dock inte så farligt så jag stämde ut ett ca 10mm djupt hål och fyllde igen med en ekbit.DSCF2496 DSCF2501DSCF2522Stolar är kul projekt för man får prova en massa olika grejer och det finns en stor chans till misslyckande men eftersom det är ganska små projekt så är det inte hela världen. Förhoppningsvis lär man sig något av det också. Jag stoppar här nu men i nästa inlägg ska jag misslyckas att böja bakre stolsbenen och säkert också paja en fog eller två.

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera