Badrumspall

Hej! Det var ett tag sen jag skrev här eftersom hela våren tillbringades i Kroatien på jobb. Nu är jag i alla fall tillbaka och har börjat småpillla lite i verkstan och första projektet är just litet. Min dotter behöver en badrumspall för att nå upp till handfatet, det står i ett hörn och är lite trekantigt så jag fick för mig att pallen också skulle vara lite trekantig. Jag ritade upp det på ett ungefär först i datorn i 3d-program och sen i full skala på papper. Att rita ut i full skala är väldigt nödvändigt när det blir lite mer komplicerade former. Det blir mycket lättare att få ut vinklar och mått direkt från ritningen istället för att börja tänka matematiskt. Sitsen blir två separata bräder med ett handtag emellan.DSCF6903 Pallen kommer bli väldigt nätt så jag behövde ett starkt trä och jag hade lite krokig men väldigt fin alm liggande. Jag hade köpt de värsta bitarna men just alm tjänar på att ha lite kraftigare mönster – är det rakt så kan det se lite trist ut tycker jag.

DSCF1650Krokigheten ledde till att jag fick kapa ner råmaterialet till färdiga längder innan jag plan- och rikthyvlade. Det gör att man inte kan kapa bort eventuellt snipe men det går att handhyvla bort senare.DSCF1670 DSCF1678

Materialet till toppen hade både ytved och lite kvisthål att ta hänsyn till, jag sågade bort all ytved men några kvistar fick jag leva med. Tyvärr hamnade ett par kvisthål precis vid bakkanten men de är så små så det kommer inte vara ett strukturellt problem. Toppen hyvlades ner till ca 16 mm. Till benen offrade jag mitten av bräderna för att få kvartssågat trä. Jag ska försöka få benen så smala som möjligt och då vill man ha raka tvärgående fibrer.DSCF1690 DSCF1694

Därefter var det dags för layout och jag utgick från en centrumlinje och tog vinklarna med en smygvinkel direkt från ritningen. Den vinkeln återkommer många gånger i projektet så den fick inte rubbas.DSCF1703

Benen hade jag tänkt som två fyrkanter med nån sorts tvärslå emellan men när jag såg de fyrkantiga benen på plats så kändes det lite fel mot trekantsformen i övrigt.DSCF1712

Istället gjorde jag om det så att benen blev parallelogram med samma vinkel som toppsitsen. Jag provade först att bara vinkla de yttre sidorna men då blev bak och framben olika tjocka. Parallelogramen försvårar ju fogarna senare men det var det värt. Jag hyvlade också om bredden på benen och gjorde allt smalare än det var från början.DSCF1727

Benen sågas till längdDSCF1745

och finjusteras sen vid stötlådan. Jag ÄLSKAR min stötlåda.DSCF1731DSCF1747 DSCF1756

Nästa steg är tvärbalkarna mellan benen som helt plötsligt med väldigt mycket mer komplicerad eftersom den har en gerad vinkel mot benen. Det förenklas lite av att det är samma vinkel som på allt annat (28 grader).DSCF1769

Jag litade dock inte helt på min förmåga att få en exakt vinkel direkt från sågen så nu var det dags att göra en liten jigg. Jag tog ut samma vinkel från kortsidan av en spillbit så att att jag fick en kil som då var 62 grader mot långsidan.DSCF1774

Det här är ett sånt arbete som inte är så kul med maskiner men sjukt enkelt med handverktyg, till och med så att det går att delegera det till tjejen som ska ha pallen.DSCF1781

Vi sågade en bit ifrån linjen och hyvlade sen till det sista så det blev rakt. Resultatet blev en jigg att lägga på stötlådan som jag både kunde göra tvärbalkarna med och trimma in sitsbräderna.DSCF1787

Sen blev det jobbigt igen när tvärbalken ska fogas till benen. Grundidén med det här projektet var att prova en ny och kanske lite onödigt dyr leksak. En Domino. Jag hade ju tänkt ha 90 graders hörn på allting och då hade det varit hur enkelt som helst men nu har allt vinkel och de är dessutom väldigt spinkiga. Jag kunde inte ha Dominon platt mot fogytan utan fick göra ett par väldigt fula jiggar för att fräsa ut parallellt med sidorna. Orkar inte förklara allt jox på bilderna men metallbiten är bara för att få rätt höjd på Dominon. Det här är mitt första försök att använda den och det kanske går att göra smartare men det känns som den inte riktigt var gjord för detta.DSCF7162 DSCF7169 DSCF7165

Resultatet blev okej med inte perfekt. Vinkeln blev inget problem men alla bitar linjerade inte perfekt. Kanske att jag måste ställa in guiderna på Dominon? Där det blev fel så hyvlade jag bort lite av sidan av dominon så att det gick att justera i sidled men det rörde sig bara om en mm.DSCF7173

Hade jag vetat att jag skulle ha gradade fogar från början så hade jag nog tänkt om och gjort en annan fog. En halvt i halvt hade varit starkare men en 45 graders vinkel mellan ben och tvärslå hade varit absolut snyggast men det hade varit en svår vinkel att såga ut. Den som vågar får gärna prova på och berätta hur man gör.

För att limma ihop benen med tvärbalkarna använde jag ett par stödpinnar med spår urfrästa för att inte klämma tvingar direkt mot den vassa sidan av benen.DSCF7178

Så här såg det ut nu och det var väl ungefär som jag hoppats och det var dags att börja tänka på stabilitet mellan benen. DSCF7185

Jag hade först tänkt att det skulle vara en tvärbalk mellan benen på den smala sidan så att den linjen fortsatte men dels kändes det inte stabilt nog eftersom jag gjort benen väldigt smala och dels blev det lite för konstlad form. Funderade ett tag på att ha en rund pinne eller något annat mer format men till slut så blev det en ganska neutral pinne i mitten mellan benen. Det starka i pallen är ju formen på sitsen och då ska inte en tvärslå ta för mycket fokus.

Längden och tappaxeln tog jag ut direkt från pallen och även här kunde jag använda mig av den redan satta smygvinkeln med samma vinkel som återkommer.DSCF7188

För att vara lite fancy så tänkte jag prova en genomgående tapp som är kilad så jag var lite extra noga med att få allt rakt och fint.DSCF7189 DSCF7191DSCF7195

När jag knackade ut tapphålet så använde jag smygvinkeln som mall för att få rätt vinkel på tappen. Jag märkte dock av att jag är lite ringrostig på att knacka tapphål så det blev verkligen inte perfekt men det här är mitt första försök på genomgående tapp och det är för en badrumsmöbel så det är väl utmärkt träning.DSCF7193DSCF7214

Till kilar använde jag bitar av valnöt men det kommer kanske inte bli särskilt mycket kontrast mot den redan ganska mörka almen.DSCF7216

Sitsen skruvades fast underifrån med lite större hål så att trät kan röra sig lite och sen var det bara slipande, raspande och hyvlande så att alla kanter blev mjuka. Jag la lite extra energi på att göra 45 graders fasning på kanterna istället för bara en mjuk avrundning.

Pallen lät jag stå i solen en dag så att den mörknade lite och sen på med lite olja så var det klart!DSCF2316 DSCF2317 DSCF2322

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera