Bokhyllan 3

Det har varit lite stressigt sista tiden att få bokhyllan klar. Nästa vecka sticker jag och familjen iväg till Kroatien i 3 månader för att filma nästa års julkalender och då kommer vi hyra ut lägenheten så bokhyllan var tvungen att bli klar. Linoljefärg är verkligen inte det bästa om man har bråttom men nu har jag till och med tackat nej till lite jobb för att få allt klart.

De övre konsolerna på hyllan ska vara 40mm tjocka men eftersom jag är lite snål så är det 20mm skiva med en frontlist pålimmad. Och sanningen att man aldrig kan ha för många tvingar stämmer som vanligt.DSCF4166

Konsollerna handhyvlades sen släta och alla kvistar shellakerades. DSCF4168 DSCF4170

Den lilla dekorationen på fronten fräste jag ut med en halvrund bit. För att kunna balansera fräsen bättre så klämde jag ihop två konsoller åt gången för att få lite mera bredd. Trots det blev det ett par partier där det blev dåligt. Jag gillar verkligen inte överhandsfräsning – känns som det alltid går fel. Jag gör så mycket jag kan på fräsbordet men nu var trästyckena för stora.DSCF4177

Det syns lite dåligt på bilden men längst till vänster hade djupstoppet åkt åt sidan och jag fräste alldeles för djupt en bit. På ett par andra ställen åkte den en smula åt sidled och det syns så väl.DSCF4520Konsollerna är precis som skåpen lite dumt gjorda eftersom det inte finns någon baksida som ger styvhet. Ett par av hyllplanen kexas fast och sen fäster jag allt i väggen med några få vinkeljärn. Det duger för en bokhylla men jag fick limma ihop allt på plats och det är lite svajigt innan det fästes i väggen. Det såg nog lite roligt ut också när jag försökte balansera allt som skulle upp samtidigt.DSCF4180 DSCF4472DSCF4497

Här provmonterade jag luckorna innan målning vilket är 3 lager med 3-4 dagars torktid. Det är sånt som pajar tidsplaner.DSCF4500

När konsolerna på vänster sida skulle sättas upp blev det lite mer spännande eftersom det inte fanns något golv men ett par plank (valnöt och sapeli i detta fall – fint ska det vara) och en pall fick duga. Medan jag skriver det här står min fru på samma sätt och lastar in böcker i den färdiga bokhyllan – antar att det blir böckerna man inte läser så ofta…DSCF4573Till höger om tv:n ska det bli lådor och de gjordes med halförtäckt sinkning för fronten och bara fastskruvad baksida. Sinkningen gjorde jag på maskin med en Leigh super jig som gör arbetet väldigt snabbt men furu är verkligen inget optimalt träslag för maskinfrästa sinkor. Eftersom det är så fibrigt är det väldigt lätt att det flisar sig – jag tror björk hade klarat sig mycket bättre men nu tog jag vad jag hade. Att ha en knivlinje och en bräda bakom som stöd är nödvändigt.DSCF4554 DSCF4557 DSCF4560

Frontstycket på lådorna är 15mm högre för att dölja de glidskenor som lådorna går på. Skenorna är i ek och här använder jag en kabinettskrapa för att få rätt distans till lådan under. Skenorna funkar också som djupstopp av lådorna och skruvhålen är förlängda eftersom de går tvärs över fiberriktningen.DSCF4594 DSCF4597

Just nu ligger lådorna och torkar och förhoppningsvis hinner jag måla en gång till innan vi sticker. Det kommer väl bli lite stiltje här på bloggen medan vi är borta men jag har ett hallmöbelset klart som jag inte har deklarerat här ännu och några verktyg följer faktiskt med ner till Kroatien, bland annat bildhuggarjärnen som jag aldrig tagit mig tid att lära mig så får se om det är något som jag kan komma igång med.

Trevlig vår!DSCF4576 DSCF4579 DSCF4580 DSCF4584 DSCF4588 DSCF4591Nu en sista bild på kvällen med lite böcker instoppade. Jag har också insett att lådorna inte funkar visuellt. Jag måste fräsa in samma form som luckorna, annars ser det för platt och modernt ut. Få se om jag hinner det nu annars får det bli i sommar, då ska jag också sätta en list högst upp för att få lite snyggare avslut.DSCF4601

 

UPPDATERAT
Nu har jag fixat formen på lådorna, jag fräste bara ut en fördjupning med överhandsfräs så att de fick liknande utseende som de övriga luckorna så nu ser allt mer enhetligt ut.DSCF2341

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

En reaktion på ”Bokhyllan 3”

  1. Hej Roffe, jag hittade till din sida via byggahus.se och är grymt imponerad av dina byggen! Fantastisk detaljkänsla och kul att följa bygget med bilder och bra förklaringar!d
    Jag sökte och hittade en hel del inspiration från ditt bokhyllebygge därför att jag själv just nu planerar att platsbygga ett klassiskt serveringsskåp i vår lägenhet. OM du har tid och lust att svara så har jag några frågor kring konstruktion, materialval mm som gränsar till ditt hyllbygge. Isf, är det enklast att ta det på mail istället kanske? Bara om du har tid och lust självklart!
    Med vänlig hälsning, Stefan

Kommentera