Bokhylla 2

Efter jul kunde jag börja på bokhyllan på allvar – det var liksom inte lönt att börja riva någonting innan helgen var över men i ett bakfullt ursinne så packade jag ur och rev gamla bokhyllan på nyårsdagen. Så nu är det bara att sätta igång.

Materialet blev limträ i helstav furu som jag fick från Holm trävaror och de levererade hem också. Mitt snickeri är för litet för att hantera helskivor så jag fick kapa upp det i mindre bitar ute på gården med sänksågen – nu är man glad att vintern är mild.DSCF4139

Första jobbet blev det undre kabinettet där jag gör det på ett lite krångligt sätt eftersom det bara blir enkel vägg mellan varje skåp och det är ingen helskiva på baksidan eftersom det är en massa vattenrör där. Tyvärr tog jag inte så mycket bilder men här är främre stående pelarna som limmas från två 20x80x730mm.DSCF4140

och så här är de när de är målade och färdiga. Tyvärr funkade det inte att måla i snickeriet då det är för dammigt så jag får ta in allt i lägenheten och måla där. Det är linoljefärg så det luktar inte så farligt men torktiderna är hemska.DSCF4164

Här har kabinetten börjat monteras på plats och tyvärr var ju ingenting rakt i huset så det tog ett tag att få skåpen någorlunda raka. Inne i skåpen blir det trärent så jag hade förmålat många av styckena. DSCF4453 DSCF4456

Min dotter har varit hemma en hel del så jag ville inte använda så mycket maskiner som lät så mycket av justeringarna fick göras med handverktyg på plats. Här fick dessutom soffbordet agera sågbord – inte jättesmart.DSCF4455

Skivan fick göras av två delar eftersom totala bredden för bokhyllan är över 4,5 meter så skarven hamnade tyvärr i mitten under fönstret där den syns som mestDSCF4465

För att få glipan så tajt som möjligt skruvade jag två spillbitar på varsin sida om skarven så jag kunde tvinga ihop dem.DSCF4460

Hela skivan slipades sen med korn 80 och sen schellakerade kvistarna jag och reste träfibrerna med en blöt trasa innan jag slipade lätt igen med 220 korn. Inte det rätta sättet men det går lite snabbare.DSCF4466 DSCF4468Dörrarna till kabinettet görs på klassiskt vis med en ram i trä och plywood som spegel som vilar löst i noter. Jag kände mig inte bekväm med att använda limträ till ramen så jag köpte massiv furu som jag försökte välja så tvärsågade bitar som möjligt. Jag hade breda bräder som jag sågade bort mitten på så att jag fick stående årsringar. Planken riktade och planade jag och lät det ligga ett tag för att se vilka som slog sig. DSCF4442 DSCF4447 DSCF4451

Jag fräste en 6mm bred not på sidorna och gjorde även tappen 6mm så att jag kunde använda samma frässtål och bara höja den lite. Blyertsstrecket på anslaget visar var noten slutar.

DSCF4439 DSCF4440Nu väntar en massa  målning innan jag kan fortsätta på de övre hyllorna.

 

 

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

2 reaktioner på ”Bokhylla 2”

  1. Samma problem som jag har. man får snickra lite i rummet för platsen räcker inte till, och man kan inte måla i snickeriet för det är för dammigt och det tar för lång tid att torka och då kan man inte snickra där.

Kommentera