Trimhyvel och stötlådehyvel

Jag var förbi Rubank Verktygs AB idag för att hämta en ny stötlådehyvel som jag suktat efter ett tag. För er som inte vet så använder man den på en sk stötlåda för att putsa ändträt rakt och i lod till sidan. Lite som en kapsåg fast med helt annan precision och kontroll och man kan smyga fram till rätt längd. Hittills har jag använt en kinesisk 5:a med inverterat stål men det har inte funkat så bra på framför allt i hårdare träslag – den är för lätt och för vinglig. Den nya från Veritas är en dröm i jämförelse och det tog bara ett par minuter så kunde jag göra supertunna ändträspån och som lämnade en mycket fin yta. Jag passade också på att göra en ny stötlåda i plywood då den här hyveln funkar bäst om den har en styrlist till höger så man slipper trycka den mot materialet.Stötlåda

Jag fick också med mig en trimhyvel från Veritas hem som jag lovade att prova. Det är en modern version av Stanley no 97 och är väl tänkt att göra det som en paring chisel (putsstämjärn? trimjärn?) är tänkt att göra men man har ett bredare blad och en större referensyta. Det är alltså att trimma träplugg, ta bort lim och trimma kantlist bland annat.

Hyveln levererades med O1 stål och jag tror nog att det är det man ska ha, det sägs att det ska ge en skarpare egg och det här är ett verktyg man ska hålla mycket vasst för att det ska funka bra – man karvar mer än hyvlar och aldrig med så mycket momentum. Veritas har ju börjat leverera stålen väldigt förberedda. 30 sekunder på 16000 korns sten så var baksidan blank och eggen honad. Eftersom bladets sidor inte är raka så kommer den inte funka i alla slipjiggar men det är en enkel sak att göra för hand.Veritas trimhyvelHyveln har fyra ställskruvar för att hålla stålet parallellt med sulan och skärstålet är en smula bredare än sulan så att man ska kunna använda hyveln ända in i hörn. Sulan är förstås jätteplatt och hela hyveln känns lite som en stöthyvel men träknoppen gör att man får greppet lite längre bak vilket inte var så bekvämt för mig för fingrarna kommer lite för långt från bladet så man tappar kontroll. Trodde aldrig jag skulle få uppleva att ha för små händer.DSCF4189

Att hantera limrester gör hyveln med bravur och bättre än ett stämjärn ofta. När jag tar bort limrester så tar jag gärna lite lite trä också så att jag vet att det är rent. Att göra det med stämjärn kan vara svårt att få helt jämt men trimhyveln är väldigt lätt att ställa in exakt rätt djup. På vissa ställen fick jag gå efter med en sickel för att rensa upp men inget krävde sandpapper i alla fall. Man får passa sig lite mer för att limmet är tillräckligt stelnat bara eftersom det är lite krångligare att torka bort blött lim på en hyvel.DSCF4197 DSCF4210

För att testa pluggtrimning var jag lite vetenskaplig och satte 1/2 tums ek och furuplugg i en bit ek och provade både att trimma till med en vanlig fininställd och nyskärpt putshyvel och med trimhyveln. Ekpluggen klarade båda hyvlarna med samma resultat – pluggen blev blank och utan urspjälkning och behövde inte sandpappras.

På furupluggen däremot så lämnade putshyveln en lite fransig yta medan trimhyveln fortfarande gav perfekt resultat. Det här är ju på extrem närnivå och om man inte ska sandpappra efteråt.

Däremot finns det ett par större problem med trimhyveln när det gäller pluggskärning. Man har ett stort blad, en stor referensyta med sulan och snittet måste bli exakt i nivå för att det ska bli bra vilket gör det ganska svårt. Har trästycket böjt sig lite eller om man är oförsiktig så får man med sig trät runt om pluggen och det gör den inte bra.DSCF4208

Här ser man att det blir en ful yta runt om och uppe vid spånen hade jag ett stort jack eftersom trät böjde sig uppåt. Jag hade planhyvlat väldigt exakt innan men trä rör ju sig. Det är ju minimala toleranser om man ska få trä slätt. Jag hade ju förstås kunnat ställa bladet högre men då hade pluggen inte blivit slät mot ytan så då måste man ändå gå efter med putshyvel eller sandpapper.DSCF4217

Här har jag istället kört hela ytan med en putshyvel och då blir ju resultatet bra även om pluggen inte hade exakt samma finish.DSCF4218

Så vill man få fin finish på sina pluggar så är nog putshyvel eller stämjärn bättre. Stämjärn kan man ju jobba mer lokalt och få samma resultat. Nu har jag ju inte ens nämt stöthyvel som också har inverterat stål och är det jag brukar använda till pluggar.

Jag provade också att trimma kantlist på en skiva, tyvärr hade jag inte något fanerat men plywood fick duga och jag satte kantlist i ek. Här skötte trimhyveln sig väldigt bra och resultatet blev perfekt.DSCF4230

Däremot kan det lätt bli katastrof om man inte följer fiberriktningen. Det är ju ingen spånöppning och väldigt låg angreppsvinkel så det flisar sig rejält om man inte passar sig. Jag skulle nog inte använda den här om jag inte var säker på fiberriktningen men vet man vad man gör så funkar det väldigt bra..DSCF4233

Det finns ju några till applikationer för den här som att jämna till noter och stora tappar men det är egentligen samma som med en trubbnoshyvel men även det kan man oftast lösa med stämjärn.  Som slutresultat så kan jag säga att jag uppskattade den verkligen för att ta hand om lim och jag skulle säkert använda den istället för stämjärn på specialställen men den är som typ lite av en lyxhyvel. Jag rekommenderar däremot den här framför Lie Nielsens lite snyggare eftersom ställskruvarna är ovärderliga. Hade jag gjort den här så hade jag nog däremot gjort sulan hälften så lång så hade den varit smidigare och inte lika känslig för att trät är rakt vilket faktiskt hade varit en fördel. Kom gärna med fler förslag på användningsområden som kan testas.

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera