Bokhylla

Idag hade jag tänkt börja på ett nytt projekt, en platsbyggd bokhylla till vardagsrummet men när jag bar in limträskivorna i garaget sa ryggen tack för sig och nu sitter jag här med ryggskott istället. Jag har redan tagit en tur till kiropraktorn men det dröjer nog ett par dagar innan jag vågar ge mig på att såga upp helskivorna. Börjar sakta inse att det är dags att börja träna.

Så länge kan jag ju ägna mig åt att skissa lite och kanske få tips på smarta lösningar. Så här ska hyllan se ut och jag har en nästan likadan hylla redan med några få men viktiga skillnader.hylla2bOch så här ser det ut idag.DSCF4137

Stora skillnaden blir att undre kabinettet blir 500 mm istället för 300 mm och den högra delen får luckor och lådor. På så sätt blir vi av med en hel del fula grejer och jag kan ta bort mitt skrivbord som anas längst till höger som ändå bara används som avlastningsyta.
Hela konstruktionen ska alltså göras av limträ och jag har köpt 20mm helstavsskivor från Holm trävaror. Jag valde limträ framför mdf för att i skåpen tänkte jag inte måla utan låta det vara obehandlat trä. Jag hatar också att såga mdf och limträ var inte så mycket dyrare.

Alla stående konsoler ska vara 40mm i framkant men istället för att limma ihop två limträskivor så fuskar jag lite. I undre kabinettet är den främsta biten 40x80mm (de grå på bilden) och limträskivan bakom sitter i infräst spår. Att den är 80mm djup är för att gångjärnet ska sitta infräst i sidan.Skärmavbild 2013-11-12 kl. 12.56.25Skärmavbild 2013-11-12 kl. 13.19.14

Det sitter vattenrör på väggen bakom så tyvärr kan jag inte sätta en baksida på kabinettet men eventuellt att jag sätter en plywoodskiva över halva baksidan i alla fall för att få stabilitet.

De övre konsolerna tar jag antingen och limmar ihop två 20mm skivor eller så tar jag en enkel skiva och sätter en 40mm list längst fram. Jag tror det borde funka bättre även om det blir lite mer pill med hyllplan och så. Jag tror att det är svårt att limma ihop så stora skivor med bra resultat.

Dörrarna har speglar av 12mm björkplywood som sitter i infrästa spår som också funkar som tapphål. Tänkte använda limträ till dörrens ram men är lite osäker om det är stabilt material. Är det bättre att köpa kärnfuru?Skärmavbild 2013-11-12 kl. 13.27.44

Alla goda idéer är välkomna, det dröjer ju ändå ett tag innan jag kan börja bygga… För övrigt har jag pimpat min verktygsförvaring så nu börjar det se analt ordningsamt ut 😉DSCF4132

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera