Sågställ: lådor

För lådorna som är i botten av sågstället tänkte jag prova något som jag inte gjort förut, halvförtäckt sinkning. Alltså laxstjärtar som inte syns från framsidan – ibland kan man ju sakna modernt språk när det gäller snickeri.
Jag började med att förbereda fronter och sidor så att de precis passade in men väldigt tajt. När allt sitter ihop sen kan man göra passningen lite lösare.DSCF4022

Jag började med att såga ut laxstjärtarna och nackens position var satt efter frontstycket så att det skulle bli lagom mycket material kvar. Frontstycket är bara ca 12mm så det var lite tajt, på en halvförsänkt sinkning är det nog bättre med lite tjockare front.DSCF4030 DSCF4025När laxstjärtarna var sågade och rensade så markerade jag ut på frontstycket såglinjen. Jag har skaffat en ny ritskniv efter råd av Paul Sellers. Det är en Stanley som är helt fantastisk, lätt att jobba med och ger väldigt djupa spår så när man gör såglinjer så får man en väldigt bra knivvägg.DSCF4045 DSCF4029Att såga i det här lilla trästycket i vinkel var ganska svårt så jag höll mig faktiskt en bit ifrån linjen för att vara på säkra sidan. På första jag gjorde markerade jag inte skräpsidan och sågade också på fel sida linjen på en så det är verkligen en vana man bör ta till sig.DSCF4053Materialet mellan såglinjerna får man hugga bort med stämjärn vilket är lite tidsödande och med den tunna fronten som blir kvar får man vara väldigt försiktig. När jag hade fronten fastsatt i framtången satte jag en till träbit bakom som stöd annars är det nog lätt att slå av det helt.DSCF4039 DSCF4040

Här ser man en provmonterad där fronten har spruckit lite men det gick att limma ihop. Resultatet blev faktiskt ganska dåligt med glipor på många ställen trots att jag var noggrann och hade bra knivlinjer. Det verkar som jag hade sidan för långt ut när jag ritade men småglipor går ju att fylla igen.DSCF4044I sidor och front hyvlade jag sen ut noter för botten och den här gången kunde jag lägga spåret i en laxstjärt vilket gör att man inte behöver sätta nacke på noten.DSCF4055 DSCF4056

Här är slutresultatet med ett lager teakolja på och fronten sandade jag faktiskt upp till korn 4000 för att den skulle bli blank.DSCF4059 DSCF4062

Det är väl lite överambitiöst gjort för att hänga i garaget men jag såg det mest som en rolig övning. Om jag skulle göra om det så vore det nog bättre om sågarna kunde stå med tänderna inåt så att det är enklare att ta dem. Det skulle dock kräva att tvärslån under var ett par cm bredare och att hela konstruktionen var några cm djupare. Om någon annan ska göra en sån här så är det nog bra att göra en dummie först där man provar hur sågarna ska stå och vad som funkar bäst.DSCF4065

 

UPPDATERAT:
På allmän och god inrådan så har jag nu trixat till lite så jag kunde vända på sågarna och få ryggen utåt. Jag limmade fast en liten extra list för ryggsågarna och skruvade dit en ny hållare i överkant. Det blev mycket trevligare nu.DSCF4069

 

 

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera