Sågställ: noter och spår

Efter sinkningen är de flesta andra fogar på sågstället är noter och jag började med den som ska bli till den lilla hyllan ovanför bottenlådorna. Först sågade jag två tvärsnitt med såg för att sen ta bort materialet i mitten med stämjärn. Egentligen är en grundhyvel bättre för att få en rak botten på noten men jag har inget blad som var tillräckligt smalt för att få plats. Man får istället göra så gott man kan med stämjärnet och sen kolla djupet med ett strykmått. Eftersom det är ett blad på strykmåttet så kan det faktiskt funka som en finputs-grundhyvel.DSCF3743DSCF3746

Så här ser det ut när det är färdigt men det ska inte limmas ännu, det är fortfarande många fler saker som ska på plats.DSCF3747

På framsidan av hyllan ska det infogas en liggande sarg som sågarnas handtag ska vila mot. Den är 85mm och fogas in i sidostyckena med rak undersida men vinklad ovansida för att hålla ihop det hela lite bättre. Jag började med att såga ut i sargen för att ha den som mall, för att underlätta snedkapningen satte jag sargen så att sågsnittet blev i lod. Vinkeln är höftad med lite mer vinkel än en vanlig sinkning. Jag satte bara en vinkel som såg lagom ut med en smygvinkel så att det skulle bli lika på båda sidor.DSCF3915När sargen är sågad använde jag den som referens och ritade ut på sidostyckena och sågade ut det.DSCF3917

Frontsargen täcker ju noten bakom så det var därför jag lät den gå rakt igenom. Annars hade man fått gjort en stoppad not som är betydligt krångligare.DSCF3919Sen var det den långa noten/spåret som är på baksidan av sidostyckena. Den håller ramen i mitten och baksidan av facket. DSCF3923

Det mesta kunde jag ta bort med en nothyvel men längst ner mot laxstjärtarna skulle noten stoppas för att inte gå igenom. Där gjorde jag det sista med en trappsåg som jag ärvt av min morfar och tog sen bort materialet med stämjärn. Det är lite meckigt eftersom man arbetar längs fibrerna så det är lätt att ta för mycket.DSCF3925 DSCF3931

Hade jag varit smart och tänkt till innan så hade jag ju kunnat planera laxstjärtarna bättre och lägga noten vid en pinne men så smart var jag inte. Som vanligt.

Ramen för ryggbrickan gjorde jag på bordsfräsen och fräste ut noter och spont. Jag gjorde först en för hand med falshyveln men det tog sån tid så jag orkade inte göra allt så. Här vinner ju maskinerna. Jag hade en 6mm spiralbit i fräsen och noterna fräste jag från båda hållen så att det skulle bli exakt centrerat.DSCF3934

Nästa steg blev att forma sidostyckena. Min bandsåg är trasig så jag klämde ihop båda sidostyckena och sågade ut med en sticksåg. Efteråt finputsade jag med spånhyvel och sandpapper men sticksågen lämnade så bra resultat så det var inte jättemycket att fixa.DSCF3942 DSCF3944

Sen var det dags för ihoplimmning och jag gick igenom alla stycken med putshyvel och sickling och rundade alla kanter innan. Övre ramen för ryggbrickan är inte fastlimmad ännu eftersom ryggbrickan ska sättas in först men jag hade den där för att hålla sidostyckena raka. Jag fick lite problem med att få det hela rakt och fick trycka till det ganska mycket. En sån här konstruktion borde blivit rätvinklig automatiskt men nåt måste ha ställt till problem. Får se hur illa det är när jag gör lådorna.DSCF3945 DSCF3951DSCF3956

 

Panelerna i ryggbrickan gjorde jag av 1-tums ek som jag klöv på mitten med bandsågen och sen limmade ihop delarna. Bandsågen var inte så intrimmad efter jag har bytt en drivrem så i slutändan fick jag bara ut 9mm tjock panel som inte är planad på baksidan. Noten som panelen sitter i är 6mm så jag fräste bort lite material på baksidan av panelen. Hade jag haft tjockare panel från början hade man ju kunnat göra något elegantare men det här fick duga.
När panelen var ihoplimmad skrapade jag bort limmet och sågade den till rätt storlek.DSCF3979

Här är hela stommen ihoplimmad och oljad. Nu är det bara lådor och hållare för sågarna kvar.DSCF3983

 

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

2 reaktioner på ”Sågställ: noter och spår”

    1. Nja, det är festools CMS med en OF 1010 fräs som jag fällt in i en bänkskiva och den delar yta med gersåg och pelarborr. Under bänken har jag virkesförvaring. Man får hålla sig kompakt när ytan är begränsad. Har tyvärr ingen bild på det men kan väl försöka få in det i något kommande inlägg.

Kommentera