Sågställ: sinkning

Det har inte hänt så mycket här på sistone, jag har jobbat heltid på en tv-serie och helt enkelt inte orkat snickra eller blogga så mycket. Nu är jag i alla fall mer ledig och har börjat på ett par projekt. Första är ett ställ för handsågarna, kanske inte det nödvändigaste men jag tänkte göra det som en bra övning i handverktyg.

Saw-Till-Iso
Ungefär så här är det tänkt att det ska se ut. Vägghängt halvt skåp där sågarna kan stå. Jag hade ek hemma så det blev materialet och det är inte så hemskt att arbeta med handverktyg med.

Det första som görs är sinkningarna mellan botten och sidor och jag la ihop båda sidorna och mätte ut och sågade båda samtidigt. Dels blir de likadana men framför allt går det snabbare och det är lättare att göra raka snitt.

Att använda passare för att rita ut laxstjärtarna gör det sjukt enkelt.DSCF3705

DSCF3707Materialet som ska bort i mellan sågar jag ut med en nyinförskaffad lövsåg som gör det betydligt snabbare än att hugga bort allt med stämjärn.DSCF3708Som lite överkurs så ritsade jag bottenlinjen först efter jag hade sågat så att det inte blir ett sträck över hela utan bara där jag ska ta bort. Övriga streck man ser är bara blyerts. Kanske inte nödvändigt för en möbel som bara ska vara i garaget men ändå.DSCF3711DSCF3715

Ett nytt sätt för mig att hålla hela ramen rak var att med en falshyvel hyvla ner lite på undersidan av laxstjärtarna längs med knivlinjen. På så sätt får man en liten klack som gör det lättare att lägga ihop styckena rakt mot varandra. Det behövs väl oftast inte men här var sidostycket så långt och tungt så det var bra att kunna ha klacken att vila på.DSCF3736 DSCF3726När jag sågade ut pinnarna så var jag noga att hålla sågen på skräpsidan av linjen. Även här tog jag bort materialet mellan med lövsåg.DSCF3730 DSCF3731 DSCF3742

Resultatet blev supertajt utan glipor och jag gjorde sista finputsningen med stämjärn och en fintandad rasp för att det skulle sitta perfekt. DSCF3734

Som en bonus kan jag ju visa några nya goa verktyg jag köpt från hyvlar.se
Det är klyvsåg, nya stämjärn, skraphyvel och lite annat smått och gott. Den som har flest verktyg när den dör vinner.DSCF3669

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera