Slutförande

Två projekt har kommit iland nu, till och med på samma dag så helt plötsligt är det tomt i verkstaden. Tänkte börja med att berätta om ritbordet.
De små lådorna ovanpå bänken skulle göras nu så jag behövde ett par småbitar som sidor och en hylla ovanför lådorna.Skärmavbild 2013-07-26 kl. 17.24.45

Till och börja med gjorde jag två notningar i underlaget för att hålla sidorna på plats. Jag började med att borra ut matrial vid notens nacke och sen sågade jag ut sidorna med en jättefin stomsåg/trappsåg som jag ärvt av min morfar. Det går ju fint med en vanlig ryggsåg men man fick bra kontroll med den här.DSCF2731 DSCF2733 DSCF2736

Matrialet som var kvar i mitten tog jag bort med stämjärn och grundkloss.DSCF2737

Längden på noten fick jag smyga mig fram till så att det inte skulle bli en glipa i framkant men till slut fick jag ihop det bra.DSCF2741

Eftersom stommen på bänken redan är ihoplimmad och jag inte gjort några tapphål för hyllan i sidorna så fick jag göra en lite speciell lösning. Jag knipsade av småspik och slog ner dem i förborrade hål i sidan på hyllan sen kunde jag banka in spikarna i sidostycket på bänken. Det är väl samma idé som att ha plugg men eftersom hyllan bara är ca 8 mm tjock så fick det bli spik. I andra ändan mot det lösa sidostycket så gjorde jag tappar och tapphål.DSCF2743

Lådorna gjorde jag med front och botten i ask och sidor i björk. Botten ligger löst i fräst spår och fronten är fäst med tapp.DSCF2864 DSCF2867

Själva ritmattan fäste jag bara med dubbelhäftande tejp så att den ska gå att byta i framtiden om den blir smutsig. Jag rundade alla kanter ordentligt och behandlade med vitpigmenterad hårdvaxolja.DSCF2869 DSCF2959

 

Stolen
Sist jag jobbade på stolen så böjde jag ryggstödet och efter det har den fått ligga ett par veckor för att stabilisera formen och torka. Efter det var det bara att forma med bandsåg, rasp och spånhyvel till en fin mjuk form. Ryggstödet fäste jag med egengjorda valnötspluggar.DSCF2963

Stolen har en del ytved och lite skiftande färger så jag behandlade den med Timberex olja som är pigmenterad som medium valnöt och förhoppningsvis så håller det ihop färgen lite bättre. Det gav i alla fall trät en otroligt härlig djup lyster. Stolen blev helt klart bättre är mina tidigare stolförsök men jag skulle egentligen behöva göra om den ett par gånger för att få proportionerna rätt. DSCF2974 DSCF2976 DSCF2980 DSCF2981

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera