Ritbord: lådorna

Sist jag skrev om ritbordet så hade jag klantat mig och fräst ut ett par tapphål i framkant av sidorna så jag bestämde mig för att göra en gerad sida på fronten av lådan och på så sätt kan jag få bort materialet där tapphålet var. Det blev en lite komplicerad form på sidostyckena så det var lite pilligt att såga ut men ändå betydligt enklare än om man skulle gjort det med maskiner. Handverktyg rules!!DSCF2431 DSCF2430

Själva lådan är gjord i ca 9 mm björk med en falsk front och den går från 80 mm i framkant till 40 mm i bakkant. För att kapa till lådsidorna ritsade jag ut med kniv och gjorde ett spår på spillsidan så att sågen skulle få en bra knivvägg sen sågade jag båda sidostyckena samtidigt så behövde jag inte rita ut på båda.DSCF2452 DSCF2454

Lådorna sinkades i framkant och även här markerade och sågade jag båda sidostyckena samtidigt för att spara tid, det gör också att det blir lite lättare att få exakt 90 grader på snittet eftersom man får en längre referenslinje.DSCF2459

När laxstjärtarna var gjorda markerade jag ut på frontstycket och här kanske ni kan se ett typiskt rookiemisstag. Normalt sett gör man tvärtom att laxstjärtarna är breda och pinnarna (? =tails) är smala men det gör ju ingenting för funktionen – det blir bara inte lika snyggt. DSCF2460

Resultatet blev i alla fall bra, jag har inte gjort sinkade lådor till en möbel förut så jag är lite mallig att det gick ihop så fint men björk är väldigt enkelt att jobba med då det har täta porer men ändå är ganska mjukt så det är lätt att hantera med stämjärn.DSCF2462

Man kan också se på bilden att det är spår infrästa i sidostyckena och de är för glidskenorna som jag limmade och skruvade fast i bordets innersidor. Skrivbordet är ju ganska litet så glidskenorna är bara 4-5 mm tjocka men förhoppningsvis så håller de ändå. Trärörelsen i bordet är ju åt andra hållet så lådorna borde inte spåra ur men det får vi se.DSCF2711

Här kan man se när lådfronterna kommit på plats och jag har  limmat fast listen ovanför lådorna som också är gerad mot sidostyckena. I och med att alla hörn blev gerade så fick jag inget synligt ändträ vilket är trevligt. Nackdelen är väl att lådfronterna verkar lite vassa när lådan är utdragen men jag kommer väl runda av det en del sen.DSCF2724DSCF2716

Lådbotten är i massiv ask som ligger löst i infrästa spår och i bakkant har jag satt en skruv till bakstycket så att trät ska kunna röra sig.
Här har jag också börjat lägga ut björkplank som ska vara underlaget för ritmattan. Här hade det varit mycket bättre med plywood men jag hade ingen lust att åka och köpa en hel skiva 8 mm plywood så det här får duga. Ritmattan är 2 mm och ganska styv så jag lämnar lite mellanrum mellan planken så de kan expandera och de skruvas bara på plats. Ritmattan börjar 15 mm från framkant så den främre listen i ask har ett 2 mm urtag så att ritmattan blir i nivå.DSCF2721 

 

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera