Semester

DSCF2592Så här ser utsikten ut där jag skriver det här, jag är uppe i sommarstugan utanför Skellefteå och tar därför paus en stund från jobb och snickrande (även om jag faktiskt har med mig ett par sågar och hyvlar i fall att något behöver göras).

Innan jag stack hann jag i alla fall jobba lite mer på det fördömda stolsprojektet och nådde till slut framgång. Den här gången lät jag arbetsstycket till ryggstödet ligga i blöt typ 1,5 dygn innan jag la det i ånglådan. Eftersom trät är torkat i virkestork så behöver man öka fuktigheten i trät, både för att trät ska kunna bli plastiskt av värmen men också för att vattnet hjälper att få upp temperaturen i trät. Jag lät plankan ligga en timme i ånglådan och när jag tog ut den så hade den en helt annan mjukhet än vad jag fått till i de tidigare försöken.

För att kunna böja trät så fort som möjligt hade jag byggt MONSTRET.DSCF2405Det är en gammal framtång av Recordmodell som jag skruvat fast en böjmall gjord av spillbitar av trallvirke. Både hona och hane den här gången.

Jag hade också gjort en hemmagjord sk strap clamp för att undvika att trät skulle expandera. Den funkade tyvärr inte speciellt bra utan vek sig så nu jagar jag att köpa en från Veritas till kommande projekt.DSCF2410

Trots att jag jobbade så fort jag bara kunde så hann jag inte  skruva åt helt och hållet innan jag såg att trät började böja sig lite fel och motståndet blev större. Trät hann kallna och jag valde att sluta böja och leva med att kurvan inte blev fullt lika  kraftig.
Jag lät den ligga i formen några dagar innan jag tog ut den och resultatet blev bra, nästa steg blir att forma till den och sen fästa ryggstödet i stolen. Men först ska jag njuta av solnedgången i stugan ett par veckor. Trevig sommar!DSCF2467

 

 

 

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera