Ritbord

Jag nämnde i förra inlägget att ett barnskrivbord var på väg och nu har jag börjat bygga på det. Det är en ganska liten sak som är 750mm bred och 520mm djup och jag ritade några varianter på papper innan jag gjorde en mer ordentlig skiss i datorn. Förutsättningarna var att jag behövde lådor som rymde A3-block och sen någonstans att lägga pennor och kritor.DSCF2435

Eftersom det är för ett barn så var inte träyta det bästa valet så jag har beställt hem en ritbordsbeläggning från Matton som täcker skrivytan så då ska det förhoppningsvis hålla några år. Jag har en del ask i småbitar liggandes så det kändes enklast att göra skrivbordet i det, även om jag redan gjort ett annat skrivbord i ask redan.skrivbord3

Från 3D-ritningen kunde jag printa ut en fullskalig ritning av sidostyckena som jag fäste på en bit board och sen sågade ut. Den kunde jag sen använda som mall för de riktiga trästyckena. Jag ville inte få ändträ i kurvan vid lådan så jag lade mycket tid på att hitta matrial där ådringen jobbade med mig och jag kunde ta det från en 2 tums planka så jag fick två matchande bitar.DSCF2368

När jag sågat ut den ena sidan och format den tills jag var nöjd kunde jag använda den som mall för att fräsa ut den andra sidan.DSCF2371

Benen har en ribba mellan sig vid golvet och är också avsmalnande. Eftersom ask är så pass hårt så valde jag att inte göra det med handverktyg utan jag har ett par jiggar för bordssågen som gjorde jobbet ganska enkelt men det blir inte fullt lika snyggt som när man gör det med handverktyg – man tappar lite av finprecisionen. Eller jag gör det i alla fall. DSCF2377 DSCF2374 DSCF2379

Benen är fästa vid sidostyckena med bara lim men det är en inre planka med spår som kilar fast dem så det blir nästan som ett tapphål och borde bli stabilt nog. Hade jag varit smart hade jag gjort spåren på sidostyckena först och sen monterat ihop benen för nu blev det ganska krångligt mätande och passande men jag fick ihop det till slut. Framför allt var det svårt att tvinga ihop bendelarna på ett bra sätt när de inte var fixerade till sidostyckena så jag fick lite glipor.

Den inre plankan är även referens för de bräder som går mellan sidostyckena och kommer också hålla bordsskivan på plats.DSCF2397 DSCF2399 DSCF2401

Så här ser det ut just nu, nästa steg är att börja med lådorna eller framför allt lådfronterna. Jag grubblar lite på om det ska vara lister runt om lådorna eller om de ska täcka hela fronten. Jag skulle vilja bli av med allt ändträ på hela möbeln så det kräver lite klurande. Man kan också se på bilden att jag fick hjärnsläpp på höger sidostycke och fräste ur tapphål på framsidan istället för baksidan.DSCF2414

 

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera