Stolen: Sits

Till sitsen hade jag en tillräckligt bred 2 tums planka så att om jag sågade itu den så skulle jag få hela sitsbredden och det skulle se fint och symmetriskt ut. Tyvärr var brädan ett par centimeter för bred för att gå in i bandsågen så det var bara att bita ihop och börja handsåga. Jag ritade ut en centrumlinje runt alla fyra sidor och sågade med en 8 tpi klyvsåg. Jag sågade längst en linje i taget, först över ändträt och sen ner längst sidan i diagonal. Efter det vände jag brädan och sågade på andra sidan i diagonal, på så sätt ser man alltid att man sågar längst linjen och sågen vandrar inte iväg.DSCF2106

En bit ner i brädan började den klämma ihop så att sågen fastnade så då hamrade jag ner ett par kilar. Det funkade också att vaxa bladet på sågen då och då för att hålla ner friktionen.DSCF2109

Resultatet blev ett vackert symmetriskt mönster även om jag kanske borde ansträngt mig och hittad en bit med mindre ytved. Det slutade med att jag tog bort ett par cm ytved och vände runt så att den kom i mitten.DSCF2111

Bräderna fogade jag samman med några kex och vanligt vitlim vilket kanske inte var den bästa idén för när den väl satt ihop kom jag på att det vore trevligt att böja sitsen litegrann. Ångan när man basar trät kan förstöra fogen eftersom vitlim inte är vattenfast men jag tänkte att jag provar och ser hur det går.DSCF2113

Jag har ingen riktig ångbox så jag gjorde en lite enklare variant. I en back hällde jag kokande vatten och la sitsen ovanför. Över det hela la jag plast för att hålla ångan inne. Jag höll sitsen i spänn och spände åt eftersom under en halvtimmes tid. Det gick rätt enkelt och när jag hade lagom stor kurva tog jag ut sitsen för att torka fortfarande under spänn.DSCF2169

Resultatet blev fint och limfogen höll, jag hade ett par plankor som låg över limfogen dels för att skydda den från ångan men också för att jag ville att kurvan skulle börja längre ut mot kanterna. Jag gjorde kurvan lite djupare i framkant än i bakkant för att det skulle bli mer organiskt.DSCF2174

Tyvärr visade det sig att när jag böjt sitsen så kändes den för smal så jag limmade på ett par bitar på varje sida för att få den bredare. Jag försökte att vara så noga som möjligt att hitta trä som matchade men helt perfekt blev det inte.DSCF2247

När sitsen torkat sågade jag ut en mer spännande form på den med rundade hörn och avsmalnande mot ryggen. Sen fasade jag undersidan mot kanterna med en stöthyvel och slipade allting till 220 korn.DSCF2265 DSCF2272 DSCF2273

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

2 reaktioner på ”Stolen: Sits”

  1. Hej! Jag har tittat runt på din sida med alla projekt och jag kan verkligen säga att jag gillar vad jag ser, väldigt informativt med mycket bilder och text. Kul att se att det finns landsmän som håller på med möbelsnickeri och även dokumenterar för oss andra.
    Fin stol du har gjort men jag undrar vad det är för fogsvans du klyvsågar med?

Kommentera