Stolen: kurvor

Ben och sarger på stolen ska ha ganska kraftiga kurvor och rundningar och benen ska vara kilformade med spetsen mot sitsen. Innan jag satte igång med att bearbeta valnöten så gjorde jag ett testben i furu bara för att få en känsla för hur det skulle se ut. Det jag insåg var att även om allt ska vara mjukt och avrundat så måste det vara rakt från början, det ser väldigt slarvigt ut om benet inte är jämntjockt och följer tydliga linjer så istället för att bara frihandsköra så försökte jag vara så metodisk som möjligt i formandet av benen så resultatet skulle bli jämnt och förutsägbart.

Efter att ha mätt ut alla mått så grovsågade jag ut formen på bandsågen men höll mig någon millimeter från linjen. Det sista trimmade jag bort på bordsfräsen så att benen blev parallella och raka.DSCF2114 DSCF2116 DSCF2118

Eftersom benen ska vara kilformade så började jag med att rita ut linjer för att göra en fasning mot insidan och tog sen ur materialet mellan linjerna med rasp och spånhyvel men jag lämnade ganska mycket marginal där sargerna möter benen. Här hade jag gjort ett misstag och gjort tapphålen lite onödigt breda och långa, när allt är rundat och klart kommer det vara väldigt lite material kvar runt tapphålet som inte har bra stöd så det finns en risk att det kommer brytas av om stolen hanteras oförsiktigt. Nu är tapphålen 30mm långa och 12mm breda men jag borde gjort dem kanske 20x10mm istället men det är bara hoppas det håller. Förhoppningsvis kommer sits och ryggstöd hjälpa till att stabilisera vridkrafterna som skulle kunna få benen att spricka.DSCF2130 DSCF2120

För att inte av misstag skada trät runt tapphålen så valde jag att limma ihop hela basen innan jag formade vidare. Det blir lite krångligare att jobba när allt sitter ihop men det är säkrare i alla fall. Jag använde vanligt vitlim i fogarna då passformen var så bra.DSCF2134

När väl limmet hade torkat så kunde jag fortsätta fasningen från benen ut på sargerna och även här var jag noga med att jobba med linjer för att få det rakt och jämt. DSCF2160

Även här jobbade jag med rasp och spånhyvel och skulle man varit extra duktig kunde jag ju ha gjort en mall i trä med kurvorna så att alla hade blivit exakt lika men så ambitiös orkade jag inte vara, det dög att mäta efter ögat.DSCF2141

När alla avfasningar var gjorda så kunde jag börja runda av allting till slutgiltig form. Jag använde rasp för det mesta och finjusterade sen med sickling. När formen var satt sandade jag allt och körde 100 och 150 korn för hand för att inte råka gå för långt och gick sen upp till 220 korn med slipmaskin med en mjuk mellankudde.DSCF2170Jag har fortfarande lämnat utsidan av benen rak oformad eftersom jag kan behöva den ytan för att positionera sitsen och sånt.

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera