Stolen: grundkonstruktion

stol2I slutändan ska inte stolen ha en enda rak och fyrkantig sida så alla fogar måste göras medan ben och ribbor fortfarande är kantiga så att man har ytor att referera till. Jag gör stolen i valnöt och började med att hyvla och såga till de grova styckena till lite överdimensionerade bitar och sen lät jag dem ligga och vila över natten. Dagen efter riktade och planhyvlade jag dem igen till slutgiltig storlek för att vara säker på att de inte skulle slå sig. DSCF2078

Ribborna är fästa i benen med tappar som jag gjorde 30mm långa och 12mm breda men jag brukar alltid börja med att göra tapphålet först och dimensionera tappen efter det. Den här gången började jag att handknacka tapphålen med en lockbettel men eftersom det var 8 likadana tapphål som skulle göras så gick jag över och borrade ut det mesta på pelarborren och rensade sen upp med stämjärn och lockbettel.DSCF2069
DSCF2072
Det blir ingen större skillnad om man borrar ut först men det går ju lite snabbare. Jag kan ju tycka att det är lite terapeutiskt att knacka tapphål enbart för hand men så mycket terapi behövde jag inte.DSCF2071
Ribborna är viktigt att de är exakt lika långa så jag systematiserade så mycket jag kunde och satte ett stopp på sidoanhållet på bordssågen så att de blev lika långa och jag sågade även ut skuldrorna på tapparna med bordssågen så att de skulle ha exakt samma avstånd.DSCF2085

Resten av passningen av tapparna gjorde jag varje tapp för sig och mätte ut efter varje tapphål. Det skiljer inte så mycket men passformen ville jag ha perfekt. Jag sågade ut med handsåg och finjusterade tjockleken med en grundkloss så att varje fog blev tajt.DSCF2087DSCF2089

När alla fogar var klara och i grad så var det dags att göra kryssningen av ribborna. Här var det också sjukt viktigt att ribborna möts på rätt ställe. Bakbenen sticker ut utanför sitsen så krysset sitter inte i mitten av ribborna. Det går säkert att räkna ut det här matematiskt på nåt vis men jag ritade ut sitsens dimensioner på en plywoodbit och satte sen benen hur de skulle vara i relation till sitsen och ritade ut tvärgående linjer mellan fram och bakben. Det blev ett kryss och då kunde jag mäta ut var jag skulle såga ut på ribborna. Jag använde samma sitsritning för att kolla hur långa ribborna skulle vara, det var bara ställa benen som jag ville ha dem och sen mäta avståndet mellan.

DSCF2092
Där ribborna möts är verkligen stolen svaga punkt och är de inte perfekta så kommer stolen att bli vinglig även om det stabiliseras i viss mån av sits och ryggstöd. Ribborna möts i en halvlask och jag började med att såga ut en sida och var noga med att ritsa ut både en knivvägg för sågen och även på sidorna så att jag inte skulle få för mycket flisning. När ena sidan var utsågad så tog jag bort lite material med ett stämjärn så att jag kunde trycka den andra ribban mot den sågade kanten och sen ritsa med kniv på andra sidan exakta bredden med ribban som referens.

DSCF2094

Efter jag sågat andra snittet var det bara att knacka bort mittenbiten med ett stämjärn och sen städa upp botten med en grundkloss. Även här var jag noga med att få en slät botten eftersom det behöver vara en stark limfog.DSCF2096Resultatet blev en supertajt fog, valnöt är ju ett lite mjukare träslag så det går att göra det lite för tajt för att sen banka ihop fogen och komprimera fibrerna.DSCF2099

Nu liknar det nästan en stol men det är mycket kvar att göra, nästa steg blir att bygga sitsen och lista ut hur jag ska fästa den.DSCF2101   

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera