Stol igen

Jag har ägnat ganska mycket tankemöda åt att försöka designa stolar vilket är väldigt kul men sjukt svårt. Jag faller så lätt in i en dansk 50-tals nostalgi och då känns det som man lika gärna kan köpa en stol på Lauritz. Hittills har jag byggt två varav den ena blev ved på en gång och den andra funkar mer som herrbetjänt och är ständigt täckt av kläder. Skisser har jag gjort jättejättejättemånga.

Nu har jag i alla fall ritat en som jag tycker är ganska snygg. Tanken är att den är ganska rak och enkel som en pinnstol med raka bakben och enkla kryssade ribbor. Rygglutningen blir istället av att sitsen är förskjuten fram och hela stolen är ganska smal.stolskiss

För att piffa lite så är benen kilformade med den smala sidan vänd mot sitsen men där det är en fog så buktar kilen ut och blir köttigare för att möta ribbans bredd. Fogen kommer bli en bit in på ribban så benen kommer göras av 80x30mm material även om benet i sig blir 40x30mm.fog

Jag skulle fortfarande vilja få stolen lite högre och smalare i känslan så jag ska prova lite med sittbredd. Just nu är sitsen 450x450mm och 450mm ovanför golvet.
Jag tar jättegärna emot förslag och idéer på det här, formen på ryggstödet är inte satt och jag vet inte riktigt heller om jag får till så mycket rundning utan att lära mig att ånga trät. Jag hade tänkt att försöka laminera i en form men ryggstödet bör ju inte vara tjockare än 16mm. Vet inte heller riktigt om man fäster sitsen med tappar eller om man får problem med trärörelser då.
Skriv gärna en kommentar.

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera