Trädgårdsbänk: slutet

För ihoplimningen så ville jag ha ett lim med lite längre öppentid eftersom det var ganska många fogar som skulle ihop på en gång, alla 12 armstödsribborna och 4 tappar och tapphål. Jag hade limmat ihop frambenen med främre sargen innan och hela bakdelen satt också ihop men det skulle ändå ta mer än 10 minuter så jag valde ett polyuretanlim som hade öppentid på 30 min. Epoxy hade nog också funkat super men jag orkade faktiskt inte sticka ända till någon båthandlare för att köpa.DSCF2039

Det hela avlöpte i alla fall ganska bra men PU-lim skummar och ger ganska fula fogar med gulaktigt skum men det mesta satt ihop tajt nog för att resultatet ska funka. Jag fick gå med stämjärn och sickling och skrapa bort allt överflödigt lim när det torkat.

Sitsen ligger på fyra lister som går tvärsöver och dessa använde jag vanligt gullim för utomhusbruk och förstärkte med 3/8″ ekpluggar som jag skar till med en Veritas pluggskärareDSCF2041 DSCF2042

Planket till sitsen hade jag väntat med att ta ner till rätt tjocklek för jag ville göra dem så tunna som möjligt. Sitsen kan ju svikta litegrann och jag ville också få ner vikten på bänken så mycket som möjligt så när stöden var limmade och klara så körde jag planken i planhyveln tills jag fick en tjocklek på runt 14mm kanske vilket kändes lagom. Plankan närmast knäna ville jag skulle sticka ut lite men den såg alldeles för tunn ut så på den limmade jag fast en 25mm list under så att sitsen såg stadigare ut. Jag sågade ut för benen och rundade av hörnen och gjorde också en avfasning i framkant som härmade avfasningen på ryggstödet.DSCF2051

I brist på bättre idéer så skruvade jag fast sitsen i bänken men för att göra det lite snyggare så försänkte jag skruvhuvudena och pluggade igen dem med ekpluggarDSCF2053 DSCF2055

Som ytbehandling så körde jag på ett antal lager teakolja (vilket är typ utspädd linolja) och jag kommer bygga på fler lager eftersom. Egentligen borde jag ha experimenterat lite med lut eller bets men jag tappade lusten i slutet och ville mest få bänken klar.
Resultatet blev ganska fint i alla fall och bänken har lite mjukare och snällare former än originalet vilket jag gillar.
DSCF2062 DSCF2064

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

En reaktion på ”Trädgårdsbänk: slutet”

Kommentera