Trädgårdsbänk: kurvor

Jag hade medvetet sparat arbetsstyckena överdimensionerade och ruffa eftersom j jag ville att formen skulle få växa fram eftersom. Grunden är ju Lutyens bänk men jag ville göra den mjukare och mer organisk. Jag gjorde en torrihopsättning av bänken och började rita ut hur kurvorna skulle vara ibland direkt på trät och ibland på papper om formen skulle spegelvändas för andra sidan. Ett set med franska kurvor är jättebra hjälpmedel för att hitta formen.DSCF1939 DSCF1945

När formen började sitta så grovsågade jag på bandsågen och gick därefter över till rasp, spånhyvel och dragkniv. Det här momentet tar ganska lång tid eftersom ek är så pass hårt men det är också trevligt att få jobba så direkt med trät och dess form.DSCF1948DSCF1958

Ryggstödet hade jag gjort av en tvåtumsplanka så det var alldeles för grovt så jag gjorde en rejäl fasning både på fram och baksida. Det var ganska mycket material som skulle bort och jag kunde inte göra det på bandsågen så det fick bli dragkniv och skrubbhyvel för att göra grovavverkningen.
DSCF1960

När det värsta var borta kunde jag fortsätta med stöthyvel och spånhyvel för att få ytan jämn. Spånhyveln är egentligen inte gjord för att ta så breda spån så det är lätt att den börjar hoppa när det blir för tungt men om man börjar avverka på vardera sida och sen tar i mitten så underlättar det. Slutfinish gjorde jag med en sickling.DSCF1968DSCF1965Efter några dagar av svettigt handarbete så kunde jag göra en mer komplett provihopsättning och det börjar se fint ut men frambenen var fortfarande alldeles för klumpiga.DSCF2025

Jag hade haft någon tanke att kanske snida något eller jobba med halvrunda profilhyvlar för att göra nåt mer dekorativt men eftersom det blev så mycket fasningar i bänken i övrigt så var det lika bra att fortsätta på det temat så jag tänkte en rejäl avfasning som börjar på ena sidan och sen gradvis smalnar av vid klotet.
Grovarbetet kunde jag hjälpligt göra på bandsågen när jag tiltade bordet men eftersom det var frihand och lite bökigt så höll jag mig på säkert avstånd från linjen.
DSCF2029

Sen var det bara att åter igen fortsätta med slitet med handverktygen men å andra sidan så vet jag inte ens hur man skulle kunna ha gjort det här med enbart maskiner. DSCF2032

Sista pillet försökte jag enbart göra med skärande verktyg. Jag slipade upp spånhyveln så det var rejält vass och gjorde resten med sickling. I ändträt får man en helt annan glans och känsla än om jag hade slipat till det med sandpapper. Det blir väl kanske inte lika lent men det är ju en utebänk och det ska kännas att den är handgjord, främre benen kommer man ju sitta och känna på så det var viktigt att vara lite noggrann här. Det verkar som jag kommer kunna klara hela projektet utan sandpapper och det är kanske ett nördigt men roligt mål.DSCF2033

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera