Trädgårdsbänk: Armstöden

Armstöden består av nåt man kanske kan kalla en spaljé som följer kurvan i benen. Jag gjorde först några försök att räkna ut och rita var ribborna skulle vara så att jag skulle kunna göra tappar och tapphål men det blev för komplicerat, speciellt eftersom bakre benet lutar så ribborna blir gerade i två dimensioner. Istället sågade jag ut några spillbitar som jag placerade ut så att det blev snyggt och kunde sen rita ut placeringen så – det är inget i det här som behöver vara exakt. Ryggstödet lutar 13 grader så de första 3 ribborna nedifrån kunde jag mäta mig till gervinkeln men de tre övre som vrider sig gick inte att mäta så det var att prova sig fram istället.DSCF1920

Jag hade tillräckligt breda bräder så att jag kunde få ut alla ribbor ur en och samma bräda och på så sätt få en jämn textur och färg genom hela  armstödet. Alla ribbor markerades ut så att jag skulle kunna hålla reda på dem. De är 30x18mm.DSCF1923

Istället för tappar bestämde jag mig för vanliga träpluggar vilket gör det mycket enklare att få ribborna på rätt plats, jag kan referera från de andra ribborna och få längden rätt genom att bara mäta avståndet mellan benen. Björkbiten i mitten hade jag som distans så att ribborna skulle bli parallella och ha samma avstånd från varandra, det funkade fram till kurvan börjar då jag fick höfta mer men då hade jag i alla fall något rakt att utgå ifrån.DSCF1926

Jag började att borra 8mm hål i ribborna och använde sen en pluggmarkerare för att få hålen i benen på rätt position. Det betyder att för varje ribba måste plocka isär allt vilket tar lite tid men slutresultatet blev fint i alla fall.DSCF1928 DSCF1930

Stora nackdelen med att använda plugg är ju att de är runda så om limmet släpper i framtiden så kommer man kunna snurra på ribborna. Jag tänkte försöka motverka det genom att knipsa av småspik som jag hamrar in bredvid varje plugg, på så sätt ska inte ribborna kunna rotera.DSCF1943DSCF1936

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera