Trädgårdsbänk: Benen

De bakre benen krävde en rejäl bit material, jag limmade ihop två 2 tums brädor som var 170mm breda och 680mm långa och ritade ut formen på benen. Sitsen är 450mm från marken så jag utgick från det och ritade ut resten så det såg bra ut. Totala höjden blir 750mm inklusive övre ryggstödet.DSCF1649

För att kunna ha referenssidor så tog jag ut 12mm tapphålen innan jag sågade ut formen. Jag började med ett vanligt stämjärn men gav upp efter att ha fått slipa om 8 gånger och åkte och köpte en lockbettel.
Den grova formen på benen sågades sen ut på bandsågen, benet ska formas mer senare men nu var det dags att göra tappen högst upp som ska in i ryggstödet.DSCF1659
Vinkeln på framsidan är nu en referensyta som sätter vinkeln på ryggstödet och tappen har samma vinkel så jag sågade nu ner toppen i 90 grader så att jag kunde mäta ut en 35mm tapp. Hade jag varit smart hade jag sågat ut det här med handsåg vilket hade varit säkrare men det var svårt att såga ut en kil ända till kant och ändå få det i exakt rätt vinkel.DSCF1660
Tappen sågade jag ut på vanligt vis, markera ut med kniv såglinjerna och sen fördjupa på spillsidan med ett stämjärn så man får en bra kant att registrera sågen mot.
DSCF1663

Klyvsnitten sågar jag en bit ifrån linjen som är satt efter tapphålet.DSCF1661
DSCF1650Exakt passform för tapphålet görs sen med en grundkloss, jag brukar såga ut bredden på tappen först efter jag fått rätt tjocklek så om man får utrivningar av grundklossen så sågas de ändå bort.DSCF1654

Så här ser det ut när det mest är ihopmonterat, jag väntar lite med att sätta exakta formen på saker, jag vill gärna se hur helheten blir först.DSCF1667Frambenen fick en lite mer komplicerad fog för tapphålen kommer väldigt nära och möts faktiskt mitt i benet men ska vara lite förskjutna i höjdled. Läkten som går mellan frambenen kommer också få en kurva i botten så det närmast benen måste stabiliseras för att inte lossna.Skärmavbild 2013-04-30 kl. 21.31.20

Lösningen blev en tapp med tre olika djup 20 mm där den möter den andra tappen, 40 mm i mitten och 15mm för att stärka det lilla materialet som är kurvan. Det var lite pilligt att få till allt men fogen gick ihop till slut.DSCF1672DSCF1673

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera