Trädgårdsbänk

Jag har precis blivit ledig från att spela in julkalendern så nu är det dags att sätta igång ett lite större projekt och nu blir det en trädgårdsbänk från förlaga. Jag tror inte jag kan publicera bilden men den ska se ut så här. Det blir väl inte exakt så, jag tänkte försöka göra lite mjukare former och medvetet inte ha en färdig skiss så får vi se hur det går. Egentligen är det en typ 100 år gammal bänk av en engelsman som hette Edwin Lutyens och stilen passar vårt hus ganska bra.

DSCF1628

Materialet blev ek, mest för att det var det som fanns inne på Holms trävaru, helst skulle det ju varit teak men det är för dyrt och oetiskt och de hade ingen lärk inne. Jag kommer få forska lite i ytbehandling.
Jag började med att grovt dimensionera 2 tums bitarna, det var rejäla stycken så jag gjorde det med kapsåg och jiggsåg och planhyvlade efteråt – det var för tungt för att köra i planhyveln och bandsågen.

DSCF1630För de stycken som ska vara symmetriska gjorde jag mallar så att det blir lika men det är också ett bra sätt att prova lite olika former och kurvor, jag gör ju den här möbeln lite på känn.DSCF1629 DSCF1631

 

Dagen efter
Sen var det dags att göra sig lite illa. Ett av hyvelstålen behövde ny grundegg så jag gjorde det på slipmaskinen, lagom tills jag var klar stoppade jag fingret i maskinen och slipade bort en bra bit ur fingret. Fyra stygn och en lite rödprickig verkstad blev resultatet.DSCF1634 Övre ryggstödet är en ganska saftig 2-tums planka som både ska ha kurvor och tapphål för bakre benen. Jag markerade tapphålet med strykmått och gjorde hålet 12mm brett – samma som stämjärnet, är man lite noga i början så är det inte så svårt att få raka väggar. Jag hade inget lockbettel i rätt storlek men stämjärnet funkade bra trots att det är så hårt träslag, det gäller bara att ta lite åt gången 2-3 mm sidoförflyttning men jag fick slipa upp eggen fyra gånger på de två tapphålen. Jag nöjde mig med ett djup på 35mm.DSCF1640 DSCF1641

Plankan var lite för lång för att kunna köra i bandsågen så jag grovformade med sticksåg och gick sen över till handverktyg. Träriktningen var ganska rak så jag handsågade tvärsnitt efter formen och kunde sen klyva bort bitarna med ett stämjärn
DSCF1644
DSCF1646

Det återstående materialet i kurvorna tog jag bort med stämjärn och rasp. Mellan de två kurvorna är det rakt men jag hade lämnat runt 4mm extra när jag körde sticksågen. Det resterande tog jag bort med skrubbhyvel och dragkniv för att sen göra det rakt med en kortare hyvel. Kortare var tyvärr en 5:a, jag har inget mindre förutom en fininställd 4 1/2 så det kanske börjar vara dags för att köpa en 3:a eller 4:a…DSCF1647

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera