Death by Dovetails

DSCF1284Kanske inte döden men man får kämpa lite när det ska användas handverktyg i ask – i alla fall om man är en klant.

Jag fick min Benchcrafted crisscross legvice (dvs en fräsig framtång) i veckan och den skulle installeras istället för min Veritas (som nu är till salu!). Själva korset krävde några djävulska hål i både bänk och framtång: 35mm djupa och typ 40cm långa. Själva framtången gick relativt smidigt, jag kunde förborra bort det mesta med en spadbit på pelarborren och sen köra resten med överhandsfräsen.DSCF1256 DSCF1260DSCF1251 DSCF1261Uttaget i benet på hyvelbänken var lite värre, jag fick välta hela bänken för att kunna jobba med den. Problemet kom när det var dags att välta upp den igen. Vilken tung bänk jag har! Jag har aldrig lyft den förut så jag hade ingen aning. Till slut kunde jag välta sista biten efter att ha höjt med kofot och domkraft så långt jag vågade, hela tiden med risken att den skulle välta och klämma mig rejält. Det här var en sån grej man inte ska göra själv.

dont try this at homeAlla delar på framtången fästs i trät med gängade hål vilket var ganska coolt. Jag fick leta en stund efter gängtappar i tumstorlekar (clas ohlson hade förstås) men det gick otroligt enkelt och känns väldigt hållbart och bra. Känns som man borde kunna använda det här i många applikationer där man behöver efterspänna eller montera isär en möbel. Jag får göra nåt stresstest men tänk att göra det här istället för en inkapslad mutter i t ex en sängram – det känns elegantare och man slipper åtkomsthålet för muttern.

DSCF1269 DSCF1262Jag har inte dokumenterat hela installationen men det är inte speciellt komplicerat och det finns nog guider på andra ställen. Framtången är i alla fall sjukt bra och går extremt smidigt, ger man den en knuff så snurrar den in sig av sig självt. Första testet blev då att hyvla och sinka ett par spillbitar ask och det var där blodvitet till slut kom in, man blir aggressiv efter ett tag med hårda träslag och slöa verktyg. Tummen är plåstrad och stoltheten svald.

benchcrafted framtång

I övrigt har jag hunnit pimpa garaget ganska mycket. Jag har satt in köksluckor och garderober samt byggt ett hyvelställ av en gammal bänkskiva så nu börjar det bli riktigt trivsamt.

DSCF1247

Jag tog också och oljade in ett grillbord jag byggde i höstas samt satte en låsning för skivan. Tanken är att toppen ska gå att bära runt som en bricka men nu går det också att flytta hela bordet utan att benen ramlar av. Grillbordet är gjort i ceder med medarna med låsningen gjorde jag i vad jag tror är körsbär (samma bänkskiva som hyvelstället). Nu är det bara att vänta in våren.

DSCF1283 DSCF1279 DSCF1282

 

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera