Överskåp

Detta projekt har tagit lååång tid, jag jobbar mer än heltid nu på nästa julkalender och orkar inte riktigt ge mig in i ett kallt garage om kvällarna. Det har inte hjälpt heller att ha tio meter ask att handhyvla – det är ganska tungt.

Nu har jag i alla fall gjort ett ryck och kommit en bit längre på väg. Under skåpen ska det vara två uttag, tre lampor och en lysknapp och eftersom alla har täcklist så ritade jag ut och fräste ut hålen för hand, det fanns inget behov av exakt passform.

DSC_2714

Eftersom drivdon och sladd tar lite plats så blir det en falsk botten på skåpen som tar ca 40mm av insidan. Jag var lite oplanerad och gjorde inga uttag i sidostyckena så att sladdarna kunde komma mellan skåpen. Jag skulle ha sågat ut spår i de vertikala bitarna innan jag limmade ihop allt men så smart var jag inte. Det gick ju att göra nu också men blir inte fullt lika fint. Okej, det är inget man någonsin ser men det stör ändå det estetiska sinnet.

DSC_2715 DSC_2720

På förra skåpet jag gjorde använde jag en mall för att borra hål för hyllbärarna, då använde jag vanlig mdf som jag förborrat i men den här gången tog jag en bit ask. Anledningen är att efter några hål så blir mallhålen uttänjda så man inte längre får lika exakta positioner. Med det hårdare träslaget blev det bättre. Två av skåpen har hyllor i samma höjd så där kunde jag borra rakt igenom, då klämde jag fasten spillbit på andra sidan för att undvika utrivning.

DSC_2709

Så här ser det ut med alla hyllplanen på plats.

DSC_2713

Skåpdörrarna görs precis som högskåpet i fanerad mdf, det är inte lika snyggt med det är stabilare och kommer inte krympa och expandera på samma sätt som massivträ. Jag satte kantlister av massivträ på alla sidor.

DSC_2706DSC_2704

Panelen på baksidan gjorde jag av 10mm tjocka bräder som jag hade fått till genom att dela 25mm grovsågat virke på mitten med bandsågen. Jag fräste spår på varje sida och spikade fast dem med mässingspik.

DSC_2724

Här är baksidan fäst och en av skåpdörrarna klar och monterad. Jag väntar fortfarande på att de två andra ska torka men det är inte så mycket kvar nu.

DSC_2729

 

Här är bilder på hur skåpen blev när de är uppsatta och målade. Framsidan är målad i lasyrfärg så träts struktur kommer fram.Väggskåp Högskåp Högskåp

Publicerat av

Rolf Carlbom

Normalt sett filmljussättare men med tillräckligt mycket fritid för att kunna nörda in mig rejält i finsnickeri.

Kommentera